باسکول سنگی و هرچه لازم است درباره آن بدانید

باسکول سنگی از انواع نسبتا قدیمی باسکول‌ها می‌باشند که به انواع کمی جدیدتر آن‌ها باسکول مکانیکی نیز گفته می‌شود. این باسکول‌ها دقت و سرعت بالایی ندارند ولی در صنعت‌هایی با حساسیت کمتر هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد به بررسی باسکول سنگی و موارد استفاده آن خواهیم پرداخت تا آشنایی شما با این وسیله تکمیل گردد و طبق شرایط بهترین انتخاب را داشته‌ باشید.

اجزای تشکیل‌دهنده

بدنه‌ اصلی: بخشی که قسمت‌های مختلف را در کنار هم نگه می‌دارد و استحکام بالایی دارد و باید مقاوم در برابر آب و هوای مرطوب و گرد و غبار باشد.

صفحه توزین: جایگاه توزینی که موارد مختلف روی آن قرارگرفته و وزنشان مشخص می‌شود. این صفحه باید کاملا مستحکم باشد.

گارد یا نرده: برخی از باسکول‌ها برای قرارگیری راحت‌تر دام یا موارد دیگر اطراف جایگاه توزین نرده و حفاظی را دارا هستند.

چرخ‌ها: بخشی که جنس آهنی دارد و  باعث حرکت باسکول‌شده و با توجه به وزن زیاد این وسیله، تعویض مکان آن را برای وزن‌کشی موارد مختلف آسان‌تر می‌سازد.

آویز و سنگ‌های توزین: وزن‌کشی توسط باسکول‌های سنگی به وسیله آویزهای سنگی‌ای انجام می‌شود که با توجه به ارتفاع آن‌ها وزن شی مورد نظر با درصدخطایی مشخص نمایش داده‌خواهد شد. این فرایند به انرژی خاصی احتیاج ندارد و نیروی وزن و سیستم ساده تمام کار را انجام خواهد داد. سنگ‌های توزین در سایز‌ها و وزن‌های مختلفی ساخته‌می‌شوند و با توجه به حدود وزنی شی مورد نظر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نشانگر وزن: با توجه به این که آویز سنگی باسکول در چه جایی بایستد، نشانگری روی صفحه‌ای که اعداد مختلف در بازه قابل وزن‌کشی توسط باسکول را نشان می‌دهد، جا به جا می‌شود و در نهایت می‌توان وزن را از روی آن خواند. به این صفحه که ارقام روی آن درج‌شده است شاهین هم گفته می‌شود.

مرغک باسکول: قطعه‌ای است که باید با شاهین در یک راستا قرار بگیرد. این هم‌راستایی نشانگر وجود تعادل و نمایش وزن در آن حالت است.

رنگ بدنه: استفاده از رنگ‌های الکترواستاتیکی برای جلوگیری از زنگ‌زدگی باسکول در بازه‌های طولانی

باسکول سنگی

برای آشنایی با انواع باسکول میدانی کلیک کنید.

انواع باسکول سنگی

مهم‌ترین موردی که بین باسکول‌های سنگی تفاوت ایجاد می‌کند، ظرفیت آن‌ها در وزن‌کشی می‌باشد. سایر موارد در جزئیات هستند باعث ایجاد دسته‌ای جداگانه برای باسکول نخواهد شد. مواردی مثل نوع و یا وجود حفاظ، جنس بدنه، وجود دیتگیره و.. این موراد جزئی‌تر هستند.

البته اگر بخواهیم این نوع باسکول‌ها را دسته‌بندی کنیم با باسکول‌های سنگی، مکانیکی و دیجیتالی رو به رو هستیم که همگی شرایط کلی و بدنه نسبتا یکسانی دارند اما سیستم و دقت وزن‌کشی در آن‌ها تفاوت دارد. در ادامه باسکول‌های سنگی و طرفیت‌های مختلف آن را مشاهده می‌کنید:

  • باسکول ۱۰۰ کیلویی سنگی
  • باسکول ۲۰۰ کیلویی سنگی
  • ۵۰۰ کیلویی سنگی
  • باسکول یک تنی سنگی

انتخاب بین این ظرفیت‌ها به حوزه کاری صنعت و وزن حدودی اشیا و یا دام‌های مورد نظر دارد. مشخصا هرچه ظرفیت یک باسکول بیشتر باشد، سایز و قیمت آن هم بیشتر خواهد بود.

باسکول سنگی

برای آشنایی با انواع باسکول کفی کلیک کنید.

کاربردهای باسکول سنگی در صنایع مختلف

با وجود پیشرفت تکنولوژی و عرضه وسایل توزین جدید، استفاده از باسکول سنگی مااند گذشته خیلی رایج نیست اما هنوز هم صنایع مختلفی هستند که از این ابزار در مواقع مختلف استفاده می‌کنند. مهم‌ترین صنعتی که از باسکول سنگی بهره می‌برد صنایع پرورش دام  و طیور است.

برای مثال دام‌داری‌ها برای وزن کردن دام‌های پرورشی قبل از فروش آن‌ها از این وسییله استفاده می‌کنند چرا که هم وزن خیلی دقیق این دام‌ها اهمیت خیلی بالایی ندارد و هم هزینه آن نسبت به سایر ابزار مناسب‌تر است. موارد دقیق‌تر استفاده در ادامه آورده شده است:

  • دامداری‌ها (پرورش انواع گوسفند، بز، گاو و..)
  • پرورش حیواناتی مانند شترمرغ، اسب و…
  • مراکز پرورش انواع طیور مانند مرغ، شترمرغ و..
  • مرکزهای تجاری برای توزین بسته‌های باری
  • در انواع صنایع کشاورزی
  • مورد استفاده در انبارهای مختلف
  • و…
باسکول سنگی

مهم‌ترین مزیت استفاده از باسکول سنگی چیست؟

مهم‌ترین مزیت باسکول سنگی که موجب می‌شود  هنوز هم مورد استفاده قرار گیرد قیمت مناسب آن است. با توجه به افزایش قیمت ابزارهای صنعتی مختلف، به واسطه سادگی ساختار این وسیله، قیمت آن به نسبت کمتر است و اگر دقت توزین خیلی مورد اهمیت نباشد، استفاده از آن منطقی است.

مورد دیگر استفاده راحت از این وسیله است که به دانش و مهندسی خاصی نیاز ندارد. در حال حاضر باسکول‌های دیجیتالی این سبک نیز موجود هستند اما انواع سنگی هنوز هم با وزنه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نحوه استفاده باسکول‌های سنگی

باسکول‌های سنگی بر اساس قانون هوک ساخته‌شده‌اند. این قانون رابطه‌ای بین نیکو و تغییر شکل قطعه را به صورت خطی معرفی می‌کند. فنر و نیروسنج مورد استفاده در باسکول نیروی کششی واردشده بر فنر را مشخص‌کرده و پس از تنظیمات وزن را نشان می‌دهند.

آویز در انتهای شاهین نصب‌شده است و در مقابل شاهین مرغک باسکول وجود دارد. هم راستایی شاهین و مرغک نشان‌دهنده تعادل در وسیله و امکان خواندن وزن از روی نشانگر است.  در استفاده از باسکول سنگی برای توزین اجسامی زیر ۱۰ کیلوگرم نیازی به استفاده از سنگ و وزنه در آویز نیست. ولی برای توزین بیشتر از آن باید از وزنه‌های سنگی با توجه به بازه توزین استفاده کرد.

حین توزین اگر جسم را روی جایگاه قرار دادیم ولی سر شاهین به سمت بالا رفت و به تعادل نرسید به این معناست که باید از وزنه‌های سنگین‌تری استفاده شود. به ازای هر ۱۰ کیلوگرم به یک وزنه ۱۰۰ گرمی احتیاج است.

باسکول سنگی

موارد تعیین‌کننده قیمت

تا اینجا با شرایط مختلف باسکول‌های سنگی آشنا شدید و احتمالا می‌توانید تشخیص دهید چه عواملی بر قیمت نهایی باسکول‌ها موثر است. در ادامه برای بررسی دقیق‌تر مواردی که بر افزایش قیمت یک باسکول سنگی تاثیر دارد را می‌گوییم.

میزان ظرفیت توزین، برند سازنده، جنس بدنه، سنگی یا مکانیکی بودن دستگاه و… جز این موارد هستند. اگر صنعت شما حساسیت بالایی ندارد و موارد توزینی خیلی سنگینی ندارید انواع این باسکول می‌تواند گزینه‌ای منطقی از لحاظ قیمتی برایتان باشد.

جمع‌بندی

در این مقاله در رابطه با باسکول سنگی، انواع آن و کاربردهایش در صنایع مختلف توضیحاتی را ارائه دادیم.  انتخاب بین باسکول‌های سنگی موجود در بازار به برند سازنده، نوع استفاده، حجم مورد نیاز و شرایط مشابه بستگی دارد که برای انجام درست آن لازم است با باسکول‌های متنوع آشنا باشید.