با پیشرفت تکنولوژی و فناوی ساخت تولیدات صنایع مختلف، صنعت ساخت باسکول هم گسترش زیادی داشتهاست. این وسیله پرکاربرد که توزین اقلام مختلف با وزن ۷۰ کیلوگرم تا چند صد تن را انجام میدهد، برای کاربردهای مختلف مانند مصارف پزشکی و… با ظرفیت، دقت و ساختارهای متفاوتی به تولید میرسد. در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد، تولیدکننده و عرضهکننده انواع باسکول و ترازو به بررسی ویژگیها و امکانات باسکول ویلچری خواهیم پرداخت.
باسکول ویلچری و صنعت پزشکی
تعیین مشخصات فیزیکی افراد مانند قد، وزن و… اهمیت زیادی در بررسی سلامت و وضعیت جسمانی آنها دارد. این تعیین روند کاهش یا افزایش وزن در چکاپ و درمان افراد بیمار و ناتوان یعنی تحت درمان اهمیت بیشتری خواهد داشت. تعیین قد و وزن به طور معمول توسط ترازو و باسکولهای صفحهای انجام میشود و لازم است فرد به شکل استانداری رو صفحات مورد نظر بایستد.
این سیستم معمولی و استاندارد برای تمامی افراد قابلیت اجرا ندارد. در جاهایی مانند بیمارستانها، مراکز بهداشتی و نگهداری از معلولین و کمتوانان جسمی، ایستادن افراد روی صفحه توزین قابل اجرا نیست. به واسطه پیشرفت طراحیها و تولید باسکولها، تولیدکنندگان در راستای تسهیل فرایند توزین در این شرایط باسکولهای ویژه و متنوعی را با توجه به سطح تواناییهای بیماران طراحی کردهاند. انواع باسکول واکری، باسکول ویلچری یا باسکولهای تختی مواردی هستند که علاوه بر باسکولهای معمول در مراکز درمانی مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله نوع ویلچری و امکانات قابل استفاده برای آن را بررسی خواهیم کرد.
ساختار و عملکرد باسکول ویلچری
ساختار باسکولهای ویلچری با توجه به سیستم طراحی و برند آنها میتواند مختلف باشد. یکی از انواع آن به شکلی چند قطعه تولید میشود. در این سیستم صفحهای که سایز آن در ابعاد ویلچر است روی زمین جایگذاری میشود و سپس فرد همراه با ویلچرش روی این صفحه قرار میگیرد. با مشخص بودن وزن ویلچر خالی، و توزین وزن فرد به همراه ویلچر، وزن بیمار مشخص خواهد شد. (صفر کردن دستگاه و کالیبراسیون آن در این مدل اهمیت بالایی دارد.)
معمولا علمک صفحه نمایش این نوع باسکولها به صفحه توزین کفی متصل میشود و قد آن در حل ارتفاع ویلچر خواهد بود تا خواندن اعداد روی صفحه علاوه بر اپراتور برای بیمار نیز آسان باشد. لازم به ذکر است که معمولا میتوان افراد را در حالت ایستاده نیز با باسکولهای ویلچری وزنکشی کرد. و کافی است فرد روی این صفحه به شکل ایستاده قرار گیرد و حتما نباید توزین با ویلچر انجام شود.
در ساختار دیگر سیستم توزین شبیه به همان ویلچر ساخته میشود. یعنی وقتی بیمار روی نشیمنگاه قرار میگیرد، وزن آن توسط لودسلهای موجود و صفحات مشخص خواهد شد. اهمیت در ساختارهای مختلف باسکول ویلچری در این است که بیمار قدرت ایستادن ندارد و به هر روشی باید در حالت نشسته توزین انجام گیرد.
امکانات موجود در باسکول ویلچری
باسکول ویلچری برای موقعیتهای خاص استفاده میشود و نسبت به بسیاری از باسکولها تولیدکنندگان و انواع محدودتری دارد. پس وجود امکانات جانبی و اضافه میتواند در فروش و کیفیت آن تاثیر به سزایی داشتهباشد. در ادامه برخی از پرکاربردترین امکانات باسکول ویلچری را مرور خواهیم کرد و مشخصا هرچه تعداد آنها بیشتر باشد، مزیتها و نوع استفاده مناسبتر خواهد بود.
۱. داشتن حافظه
به واسطه اهمیت بررسی روند تغییرات جسمانی معلولان و بیماران ناتوان، حفظ اطلاعات موجود و مقایسه میزان وزن آنها در بازههای مختلف دارای اهمیت میباشد. به همین جهت داشتن حافظه برای باسکول ویلچری مهم است.
۲. کلید پارسنگ
این مورد به صفر کردن باسکول مربوط میشود و با همین اپشن امکان تعیین وزن دقیق فرد و کم کردن وزن ویلچر از وزن کل انجام میشود.
۳. خاموش شدن خودکار
سیستم الکتریکی و دیجیتال باسکولها برای فعالیت نیاز به انرژی دارد. اگر این امکان وجود دارد که سیستم باسکول خیلی سریع پس از استفاده خاموش شود، مصرف برق و انرژی به حداقل نیاز ممکن خواهد رسید. این مورد هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ محیط زیستی مناسب تلقی میشود.
۴. داشتن باتری قابل شارژ
اگر باتری امکان تامین انرژی از طریق باتری را علاوه بر برق و اتصال مستقیم داشتهباشد، در صورت وجود مشکلات الکتریکی مختلف مانند قطعی برق، در روند توزین و بررسی سلامت بیماران وقفهای ایجاد نخواهد شد.
۵. امکان اتصال به سیستم
وزن افراد برای محاسبات و بررسیها و گزارشات مختلفی مورد نیاز خواهد بود. اگر امکان اتصال سیستم باسکول به وای فای یا سیستمهای دیگر وجود داشتهباشد. از این آپشن در راستای ثبت و بررسی اطلاعات استفاده زیادی خواهد شد.
۶. امکان پرینت نتایج توزین
در صورتی که بتوان به صورت مستقیم و لحظهای نتایج ثبتشده از توزین را چاپ کرد، هم دادن گزارش آن به بیماران راحتتر انجام میشود و هم سرعت و دقت کار بالا خواهد بود. بسیاری از پروندههای پزشکی هنوز هم به صورت کاغذی تکمیل میشوند و این اطلاعات نقش مهمی خواهند داشت.
امکان جابهجایی باسکول ویلچری
در هر ساختاری از باسکول ویلچری اگر بتوان مکان آن را تغییر داد، به واسطه محدودیتهای موجود برای افراد معلول شرایط بهتر میشود. برای باسکولهایی که توزین توسط همان سیستم ویلچر مانند انجام میشود، جایگذاری چرخها نسبتا راحت است. در رابطه با انواعی که توزین توسط صفحه کفی صورت میگیرد نیز میتوان پایه یا چرخهایی را برای صفحه به کار گرفت تا در صورت نیاز بتوان آن را جابهجا کرد و سپس ویلچر را جهت توزین روی آن قرار داد. اما در این شرایط بهتر است علمک نمایشگر نیز امکان جمع شدن یا جدا شدن از سیستم را داشتهباشد، تا در حین جابهجایی امکان آسیب رسیدن به سیستم باسکول به حداقل برسد.
نکته دیگر ارتفاع ایجادشده توسط پایه یا چرخها است که باید به شکلی تنظیم شود که خللی در فرآیند جایگیری ویلچر روی صفحه ایجاد نکند. استفاده از چرخ و پایههایی با ارتفاع کوتاه یا قابلیت جمع شدن آنها پس از جابهجایی طراحیهایی است که در باسکولهای موجود مشاهده میشود.
جمعبندی
در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد به نوعی خاص از باسکولهایی که در مراکز بهداشتی و با اهداف پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند، یعنی باسکول ویلچری پرداختیم. با توجه به محدودیت تعداد و انواع این باسکول در بازار، بهتر است با آن و امکانات قابل استفاده در آن تا حد خوبی آشنایی داشتهباشید تا در حین انتخاب مشکل خاصی برای شما به وجود نیاید.